EEN HUISDIER IN KLAS?

Praktijkvoorbeelden
Vinnie
Vinnie is de klashond van 2B van Sint-Ursula Wilrijk


Vinnie is nog maar zes maand op de dag van mijn bezoek. Ik liep de school nog maar net binnen, en de aanwezigheid van Vinnie was al zichtbaar. Vinnie heeft een eigen plasplekje op de speelplaats met gras. Vinnie is heel populair op school en zeer geliefd bij de kinderen. Zijn karakter? Vinnie is een speels, aanhankelijk en sociaal hondje. Hij is gek op kinderen en op zijn baasje.
Vinnie heeft ook zijn eigen plekje in de klas waar hij helemaal niets ontbreekt. Tijdens de lessen laten de leerlingen hem gerust en doen ze goed door aan hun werk, ze zijn niet afgeleid door de hond. De klas krijgt elke dag een zelfstandig werk momentje. Telkens worden er twee leerlingen aangeduid die op dat moment met Vinnie mogen spelen, als Vinnie daar natuurlijk zin heeft op dat moment. Daarbij is het belangrijk dat deze twee leerlingen overeenkomen want als het niet lukt, dan is het gedaan en mag iemand anders gaan spelen met de hond. De juf werkt met een beurtenrol zodat zeker iedereen eens de kans krijgt om voor Vinnie te zorgen. De leerlingen hebben een zeer groot verantwoordelijkheidsgevoel. Als Vinnie tijdens mijn bezoek op mij springt, zeggen twee meisjes tegen Vinnie dat hij dat niet mag doen.

De juf heeft ook een duidelijk overzicht gemaakt in de klas van wat de stress signalen zijn bij een hond. Als je deze ziet, dan moet je afstand houden en de hond geen extra prikkels geven. Ook staan er prenten in het rood en groen om te tonen wat mag en wat niet mag. Daaronder staat ook wat de hond fijn vindt en wat de hond minder fijn vindt. De leerlingen kunnen hier altijd op terugvallen.
Voordelen van Vinnie in de klas?
De juf geeft aan dat Vinnie zorgt voor samenhorigheid in de klas, ze zijn samen als klas verantwoordelijk voor de hond. De kinderen leren ook echt verantwoordelijk zijn en ze doen dit heel goed. Ook was de klas nog nooit zo netjes als nu, dit omdat de kinderen niets mogen laten rondslingeren voor de hond. Dit zorgt voor rust in de klas en een goed klassenmanagement.


Flack
Flack is de schoolhond van het VTI Zeebrugge.
De directrice vond de school waar ze werkt een heel harde school en is beginnen opzoeken en is op heel veel onderzoek gekomen voornamelijk in Engeland over de impact van een hond op het schoolleven. Hierin zei men dat als men wil werken rond het mentaal welzijn, dat we elke school zou moeten gaan werken met een hond. Het is de goedkoopste en de beste oplossing om aan de mentale gezondheid te werken.
De troosthond
De moeilijke gesprekken, daar help Flack graag bij.
Flack voelt aan dat er iets is en gaat zich bij je komen opdwingen. De ouders en de leerlingen beginnen dan de hond te strelen en je ziet de stress en andere emoties wegglijden.

De bliksemafleider:
Zodra er spanningen zijn, dan is dat alsof hij (Flack) werkt als een bliksemafleider en die stress en spanning wegneemt.
Bij de leerlingen was er onmiddellijk een enorme positieve impact. De leerlingen wouden huiselijkheid en warmte, dit voelden ze meteen. Ook voelen de leerlingen zich verantwoordelijk voor Flack. Er werd een enquête afgelegd over de hele school en uit die bevraging kwam uit dat 93% vond dat de hond moest blijven. De leerlingen zijn dol op Flack, ze maakten zelf een kunstwerk van hem. (dit kunstwerk staat bij de titel)